Børn af alkoholmisbrugere skal hurtigt være voksne

Børn af alkoholmisbrugNår forældrene stopper med at opføre sig ansvarligt, må børnene gøre det. Netop den kendsgerning har gjort, at mange børn og unge, der har forældre som døjer med alkoholproblemer og afhængighed, selv må tage teten og agere den, der skal tage de ansvarlige beslutninger og gøre de ansvarlige ting. Det kan dog skade de pågældende børn en hel del, da de ved at påtage det ansvar, helt kan gå glip af deres egen barndom og den frihed, der ligger naturligt i at være barn, og det kan gøre skade senere i livet. Faktisk viser tallene, at flere børn der er vokset op i alkoholramte familier, har en langt større sandsynlighed for at udvikle misbrug senere i livet.

Hjælp børn af alkoholmisbrugere

Har du mistanke om, at et barn netop går igennem det, kan det derfor være en god idé at gribe ind. Det kan være, at du er søster, bror, svigerinde, far eller noget helt andet til de forældre, der har et alkoholproblem og lader det gå ud over sine børn. Hvis det er tilfældet, er det bedste råd at konfrontere den enkelte og forsøge at pege individet i retning af en konkret alkoholbehandling, der kan formindske skaderne på børnene og give dem deres barndom tilbage.

Hvis man skal konfrontere alkoholmisbrugere, der har børn, er den bedste løsning faktisk, at beskrive de konsekvenser, man kan se foran en, specielt for de børn af alkoholmisbrugere, som man i pågældende sag kan se belastes af situationen. En del vil først indse det ansvar, de ikke har pålagt sig, når de kan se situationen udpenslet foran sig og når til den selverkendelse, at de har et misbrug.

Andre vil dog med høj sandsynlighed ikke erkende deres problem. Her må man som pårørende blot forsøge at få skubbet forældrene med alkoholproblemer i en retning, der kan ende med en alkoholbehandling. Når først den er begyndt, kan man forhåbentlig i horisonten igen begynde og se den barndom, der ellers var tabt. Det bedste er dog at gribe ind i tide, for at undgå at situationen forværres.