Alkoholmisbrug

Hjælp en alkoholmisbrugerAlkoholisme og alkoholmisbrug rammer ikke kun den enkelte, det påvirker alle omkring ham eller hende, og især familie og venner. Idag er alkoholmisbrug et stigende problem herhjemme og flere børn vokser idag op i alkohol-ramte familier. Børn af alkoholikere har en markant større chance for at blive ramt af misbrug senere i livet, udvikle depression eller andre problemer modsat børn der ikke har været udsat fra deres opvækst. Børn af alkoholikere har derfor en markant større chance for selv at blive alkoholikere.

Hvordan udvikles alkoholisme og hvornår er man alkoholiker?

Hvorfor er det at nogle folk kan drikke socialt og aldrig blive alkoholafhængige imens andre ender som alkoholiker, ramt af sygdommen alkoholisme? Faktisk er det en kombination af generiske, psysiologiske, psykologiske og sociale faktorer.

Gener siges at være én af de væsentlige årsager til udviklingen af alkoholmisbrug. Forskning viser at børn der kommer fra alkoholramte familier, har op til 4 gange så stor chance for selv at ende som alkoholiker. Og imens denne statistik primært skyldes miljømæssige faktorer, har forskere alligevel fundet at der er en generisk sammenhæng. Forskere arbejder iøvrigt på at præcisere hvilke gener der er med til at forøge en persons risiko for at blive alkoholiker, med henblik på at udvikle medicin som kan behandle alkoholisme.

Psysiologisk ændrer alkohol også balancen af kemikaler i hjernen. Det påvirker især hjernens belønnelsessystem, herunder hormonet kaldet dopamine. Kroppen udvikler en afhængighed for at genoprette den behagelige følelse og undgå negative følelser. Folk som allerede lider af høj stress eller psykologiske problemer så som depressioner eller angst, er også i langt højere risiko for at udvikle alkoholisme.

Sociale faktorer så som gruppepres, reklamer og personens miljø, spiller også en stor rolle i udviklingen af alkoholisme. Unge folk starter ofte med at drikke fordi deres venner og pårørende gør. Øl og sprut reklamer i TV’et får ofte alkohol til at fremstå glamoriøst og smart efter. Der findes flere signaler på at én har et alkoholmisbrug:

  • Drikker alkohol for at glemme problemer
  • Drikker ofte alene
  • Lyver omkring drikkevaner og deres alkoholafhængighed
  • Mister interessen for mad
  • Føler sig ulykkelige og irretabel uden alkohol i blodet
  • Mister erindringer fra visse episoder, også kaldet black out

Alkoholmisbrug kræver hurtig behandling

For at stoppe udviklingen af alkoholisme er det derfor vigtigt at være opmærksom på disse signaler hos os selv og vores pårørende. Kan man overbevise en alkoholmisbruger om at han/hun har et problem, er det oftest langt nemmere at overbevise personen om at komme i den rette alkoholbehandling eller afvænning. Der findes idag flere organisationer som tilbyder effektiv alkoholbehandling i Aalborg, Hillerød og andre byer rundt om i landet, herunder Anonyme Alkoholikere (AA), Alanon og flere andre private behandlingshjem, med flere der er godkendt af den pågældende kommune.