Alkoholmisbrug skader din fertilitet

Alkoholmisbrug skader din fertilitet.Hvis du kender en eller selv har en mor, der har været eller er alkoholmisbruger, ved du, hvor svært det kan være at stå i en sådan situation. Men udover de mange psykiske mén der opstår på basis af et overforbrug, finder vi også flere fysiske skader, herunder af fertiliteten hos kvinder og mænd. En ny undersøgelse peger nemlig på, at det kan være sværere for sønnen at gøre sin kone gravid, hvis hans mor har været alkoholiker. Derfor er det meget vigtigt at komme i behandling, så der kan tages hånd om problemet.

Undersøgelse viser store ulemper for sønner af en alkoholmisbruger

I undersøgelsen har man taget fat i flere hundrede mænds sædkvalitet og sammenlignet de, der har en forældre med et misbrug af alkohol, med dem, der ikke har. Undersøgelsen viste en række ting.

  • De, der var sønner af en alkoholmisbruger, havde væsentligt færre sædceller end dem, der ikke var
  • Uanset hvornår det store forbrug af spiritus eller øl er sket for moderen, har det en effekt på barnets sædkvalitet. Det skal dog selvfølgelig være inden fødslen.

Kigger man videre på problemer med alkoholmisbrug, kan den være en af de ting, der forklarer det faldende antal af beboere i Danmark. Det er nemlig cirka 12 procent af alle voksne danskere, der har et usundt forhold til alkohol. Dermed er der generelt mange voksne danskere, der vil gøre deres børn en tjeneste ved at starte til en forpligtigende alkoholbehandling. På denne måde kan man komme ud af sit misbrug, inden det når at få for store konsekvenser, både for en selv og for de børn, der kan vente ude i fremtiden. Den nye undersøgelse viser også, at man bør gøre sig disse overvejelser, selv hvis man er så ung, at man slet ikke har forholdt sig til, om man skal have børn endnu.

Undgå også alkohol hvis du er gravid

Udover at alkohol har negative konsekvenser, hvis man ønsker at få børn, er det også vigtigt at holde igen med alkohol under selve graviditeten. Vi anbefaler derfor at læse flere artikler om alkohol og graviditet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Kort sagt: er man gravid er det vigtigt at holde sig fra alkohol, da det er skadeligt for fostret.